Sla een wesp nooit zomaar dood

Sla een wesp nooit zomaar dood

geplaatst op: 01-06-2024

Dat wespen niet echt populair zijn, is niet geheel onbekend. Integendeel ze kunnen gemeen prikken. Maar er zijn ook een aantal redenen waarom dit beestje toch iets meer erkenning verdient.

Uit nieuw internationaal onderzoek blijkt namelijk dat deze insecten hartstikke nuttig zijn. Hiervoor analyseerden onderzoekers maar liefst 33.000 soorten over de hele wereld. En zij ontdekten een aantal kenmerken die de wesp onmisbaar maken.

Wat maakt ze nuttig?

  • Bestuiving: Het beestje bestuift minsten 960 plantensoorten. 164 daarvan zijn zelfs volledig afhankelijk van het insect. Een orchidee probeert met het uiterlijk van de bloem de mannelijke wespen aan te trekken. De achterkant van een orchidee lijkt namelijk een beetje op dat van een vrouwelijk wesp.
  • Roofdieren: Wespen eten andere plaaginsecten op. Vooral hoornaars en yellowjackets eten veel beestjes op. Dit insect is bijvoorbeeld een goede beschermer voor gewassen.
  • Antibiotica: Het gif van sommige wespen bevat een stofje dat de prooi verlamt, maar hier zit ook antibiotica in. De antibacteriële en bestrijdende functie van dit gif wordt in de traditionele geneeskunde erkend.
  • Je kunt ze eten: In veel landen dient een wesp ook als snack. Het gaat dan om larven die daarvoor speciaal geoogst worden in onder meer Japan, India en Venezuela.

Wesp net zo nuttig als de bij

Onderzoeker Seirian Sumner van de University College London legt uit dat ze met dit onderzoek wespen op de kaart wilden zetten als essentiële insecten. „Als ik vreemden vertel dat ik deze dieren bestudeer, vragen ze zich meestal af wat het nut van deze beestjes is. Ze vragen of ik niet beter bijen zou kunnen bestuderen.”

Maar de illusie dat alleen bijen nuttig zijn, klopt volgens Sumner niet. „Wespen zouden net zo waardevol kunnen zijn als andere geliefde insecten zoals bijen. We kijken uit naar een toekomst waarin de cruciale rol van dit dier in meerdere facetten van de menselijke gezondheid en het welzijn wordt erkend.”

Toch een wespennest bestrijden?

Ga niet zelf een wespennest bestrijden! Meerdere wespensteken kunnen gevaarlijk of zelfs dodelijk zijn. Neem contact met ons op zodat de wespennest bestrijder vrijblijvend een advies kan geven en een offerte op maat kan maken.

 

Wespennest-twente.nl

Ervaring sinds 2007 in het bestrijden van plaagdieren!

Seizoensgarantie

Wespennest Twente geeft een 100% seizoensgarantie op het bestreden wespennest.

 Wespennest? Wat te doen

Neem geen risico's! Dek het wespennest niet af, blijf uit de buurt van het wespennest, niet slaan op wespen! Neem contact op met ons.

Ervaring sinds 2007

Met onze jarenlange ervaring weten wij hoe de wespen het beste bestreden kunnen worden.